Machines Rotterdamsebaan draaien op GTL

Geplaatst 10 September, 2018

Op het infraproject Rotterdamsebaan wordt er gebruik gemaakt van Shell GTL Fuel als brandstof voor de bouwmachines. Het gebruik van GTL zorgt voor 46% minder uitstoot van fijnstof, dit zorgt voor een gezondere werkomgeving voor het personeel op de bouwterreinen.

Door te kiezen voor GTL Fuel zetten zij een duidelijke stap richting schonere lucht. GTL staat voor “gas-to-liquids” en wordt geproduceerd uit aardgas in plaats van aardolie. Hierdoor is de verbranding van GTL schoner dan van conventionele diesel.

Vaak worden op bouwlocaties machines op diesel gebruikt. Door de zware machines met hoge vermogens is vaak elektrificatie nog niet mogelijk. Ook beperkt elektrificatie de flexibiliteit van de machines en is er vaak geen elektriciteitsnet aanwezig.

De toepassing van GTL in bouwmachines is één van de pilotprojecten binnen de Green Deal ‘Het Nieuwe Draaien’. Onderdeel hiervan is dat de voordelen door een onafhankelijke instantie in de praktijk is vastgesteld. Deze praktijkmetingen worden al toegepast voor vrachtwagens en personenauto’s maar voor bouwmaterieel is dit nog nooit toegepast.  De combinatie TNO SGS voerde de metingen uit. Zij hebben vastgesteld dat  de toepassing van GTL een reductie oplevert van 46% fijnstof.

 
Nieuws