De nieuwe benzine Euro 95-E10

Geplaatst 1 October, 2019

Sinds dinsdag 1 oktober bieden tankstations in Nederland de nieuwe benzine Euro 95 – E10 aan. In de loop van de maand oktober zullen vrijwel alle vierduizend tankstations deze brandstof gaan verkopen, waarbij maximaal 10 procent ethanol is bijgemengd.

Ethanol is een hernieuwbare brandstof en voegt minder CO2 toe aan de atmosfeer dan de traditionele benzine. De invoering van E10 volgt op een wijziging van het activiteitenbesluit milieubeheer door de staatssecretaris om de hoeveelheid hernieuwbare energie in het wegtransport te vergroten.

Tankstations met twee of meer tankinstallaties voor benzine zijn verplicht om bij minimaal de helft van hun vulpistolen E10 aan te bieden. Aan deze benzine is tot maximaal 10 procent bio-ethanol toegevoegd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met branche- en consumentenorganisaties, garagehouders en autofabrikanten een informatiecampagne gestart om automobilisten te informeren over het rijden op E10.

Brandstofstickers

Sinds oktober vorig jaar zijn alle brandstofstickers in heel Europa hetzelfde. Bij nieuwe voertuigen komen de stickers op de pomp overeen met de stickers die aan de binnenkort van de tankklep staan. Dat voorkomt verwarring bij de klant, helemaal met de opkomst van steeds meer nieuwe brandstoffen.

Voor de meeste klanten verandert er aan de pomp niets; het grootste deel van de benzineauto’s rijdt namelijk zonder problemen op E10. Voor voertuigen die dat niet kunnen – vooral oudere motoren en oudere klassieke auto’s – blijft er voldoende aanbod aan andere benzine beschikbaar. Klanten die twijfelen kunnen controleren of hun auto of motor uit de voeten kan met E10 op de website www.e10check.nl.

In het Regeerakkoord is het streven opgenomen dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Met de grotere beschikbaarheid van groenere benzine rijden ook de auto’s die mensen reeds in bezit hebben schoner, want met het gebruik van E10 worden minder fossiele brandstoffen verbruikt.

 


 
Nieuws